Maria Orban (1978, Brașov) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov în anul 2000. A debutat în volumul colectiv de proză Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni, îngrijită de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina (Editura Interval, 2003). A publicat texte și în alte volume colective, cum ar fi Ziua gândacului de bucătărie (coord. de Mihai Ignat, Editura Universității Transilvania din Brașov, 2016) și Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coord. Cristina Ispas, Editura Paralela 45, 2023). A semnat diferite articole și proze scurte în majoritatea revistelor culturale din România. (alte detalii pe site-ul editurii Nemira)
Cărți
Oameni mari (roman)
Oameni Mari – 5 minute (5minutedeliteratura.ro)
Toată dragostea dintr-o fotografie arsă (roman)
Scenarii
Timp de expunere limitat
Interviuri
Romanul tău „Oameni mari” a avut un parcurs foarte frumos. A fost selectat la Festivalul de la Chambery și a ajuns la ediția a doua la Nemira. Cu scenariul de film „Timp de expunere limitat” a mers, la fel, foarte bine. Mi se pare că trebuie să te întreb dacă ai prevăzut asta, dacă ai simțit că așa vor merge lucrurile atunci când ai început să scrii.
Am încercat să nu îmi setez nicio așteptare tocmai pentru că reacțiile celorlalți sunt subiective și nu țin nici de mine, nici (întotdeauna) de ceea ce am scris. Temerile au fost mai degrabă legate de construcția, forma pe care i-o dau textului, de susținerea lui. Sigur că mi-am dorit și îmi doresc cititori interesați, dar treaba mea este să scriu cât pot de bine o poveste și să încerc astfel să-I atrag pe cititor. Asta mi-am zis de la bun început, în rest, lucrurile se întâmplă în ritmul lor , iar și cartea, scenariul își găsesc cumva locul, în timp.