ROMANUL “MARA” DE ION SLAVICI << DESCARCA IN FORMAT PDF
Romanul MARA face parte din programa scolara si programa de bacalaureat la limba romana, fiind studiat ca exemplu de roman traditionalist. De asemenea, el apare si in subiecte care tin de reflectarea banilor, familiei s.a. in romanul romanesc. Citeste MARA online
Date tehnice (PDF)
Versiune stabila pentru lectura online si offline, optimizata pentru laptop, PC si tableta. Puteti citi romanul Mara de Ion Slavici pe acest site sau il puteti descarca gratuit si citi offline.
Puteti distribui liber aceasta varianta si o puteti uploada pe alte siteuri cu singura obligatie de a pastra nealterate linkurile spre www.wansait.com
cumpără un exemplar tipărit:
- MARA – ediție Litera – vezi prețul pe emag
- Minicolecție Slavici (pachet Mara + Moara cu noroc și alte nuvele) – vezi prețul pe Elefant.ro [produs indisponibil]
- Romanul Mara – colecția Clasici români – cumpără prin emag marketshare
Romanul Mara
Mara a aparut in 1894, in revista «Vatra», iar in 1906, in volum. Romanul a fost redescoperit de G. Calinescu, in 1941, ca unul «descriptiv si psihologic, moralist si justitiar, de problematica etico-sociala…» Slavici, prin romanul «Mara»?, este un deschizator de drumuri, caci personajele sale sunt complexe, bine conturate si plasate intr-un cadru precum cel al targului din Transilvania.
A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuții de ei, dar era tânără și voinică și harnică și Dumnezeu a mai lăsat să aibă și noroc.
Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, când a fost, mai mult cârpaci decât cizmar și ședea mai bucuros la birt decât acasă; tot le-au mai rămas însă copiilor vreo două sute de pruni pe lunca Murășului, viuța din dealul despre Păuliș și casa, pe care muma lor o căpătase de zestre. Apoi, mare lucru pentru o precupeață, Radna e Radna, Lipova e numai aci peste Murăș, iar la Arad te duci în două ceasuri.
Marți dimineața Mara-și scoate șatra și coșurile pline în piața de pe țărmurele drept al Murășului, unde se adună la târg de săptămână murășenii până de pe la Sovârșin și Soboteliu și podgorenii până de pe la Cuvin. Joi dimineața ea trece Murășul și întinde șatra pe țărmurele stâng, unde se adună bănățenii până de pe la Făget, Căpălnaș și Sân-Miclăuș. Vineri noaptea, după cântatul cocoșilor, ea pleacă la Arad, ca ziua s-o prindă cu șatra întinsă în piața cea mare, unde lumea se adună din șapte ținuturi.
Dar lucrul cel mare e că Mara nu-ți iese niciodată cu gol în cale; vinde ce poate și cumpără ce găsește; duce de la Radna ceea ce nu găsești la Lipova ori la Arad și aduce de la Arad ceea ce nu găsești la Radna ori la Lipova. Lucrul de căpetenie e pentru dânsa ca să nu mai aducă ce a dus și vinde mai bucuros cu câștig puțin decât ca să-i „clocească” marfa.
Numai în zilele de Sântă Marie se întoarce Mara cu coșurile deșerte la casa ei.
Foto: Mureșul la Lipova, unde este plasată acțiunea romanului (foto: Wikipedia Commons)
Exemplare tipărite:
- Minicolecție Slavici (pachet Mara + Moara cu noroc și alte nuvele) – vezi prețul pe Elefant.ro
- MARA – ediție Litera – vezi prețul pe emag
- Romanul Mara – colecția Clasici români – cumpără prin emag marketshare